forside om oss livet med en Emma ned i vekt/kosthold barns kosthold mat/oppskrifter bryllup

Spareskolen del 6 - internettshopping

Det finnes jo helt klart ikke mye som er mer genialt enn internettshopping.
Det finnes så klart en enorm fallgruve, nemlig å begynne å shoppe en hel haug med ting man ikke trenger, BARE fordi at det er billig.
Så der må man passe på!

I dag har jeg shoppet litt på iHerb og kjøpt økologisk solkrem, med insektsbeskyttelse til Emma. 

 

http://images.iherb.com/m/WSB-47300-0.jpg

Denne koster 275 kroner på bleieboden.no og 95 kroner på iHerb, hvis man legger til litt for frakta.
Det er sykt, spør du meg!!

 

Ellers kjøpte jeg mandelmel

 

http://images.iherb.com/m/NOW-06005-0.jpg

 

Og flytende Stevia - English toffee.

http://images.iherb.com/m/WDN-12300-0.jpg

 

Gleder meg ille til å prøve den!!

 

190 kroner med frakt, tilsammen.
LYKKE!!

 

Ellers så er jo Ebay et knall sted. Gå på Ebay.no, så får du opp de som sender til Norge.

Spareskolen del 5 - fyll bensin på rette tider, på de rette stedene.

Ja, bensin er dyrt. Og dyrere skal det bli. Blir fantastisk irritert når jeg ser syting om at bensinprisen har blitt sååååååå dyr i dette landet, for NEWSFLASH, vi, dette landet, er faktisk en del av VERDEN og priser på visse saker og ting påvirkes i høyeste grad av det som skjer rundt oss. Det er ikke bare i Norge prisen på bensin er ille dyr om dagen. Det er stortsett overalt. Og det er bare så typisk at det er FRP som setter igang syting og piping om dette. Vi bruker i gjennomsnitt 3 % av inntekten vår på drivstoff.. Det er ikke mye.. Tar man en tur over grensa ser man at bensina ikke er særlig billigere enn der. Norske kroner er som kjent mer verdt enn Svenske, så ja. Det ekke no å tyte om!

Anyways. Jeg fyller alltid tanken seint søndag kveld eller før 11.30 på mandagsmorgen. Prisen fra mandag ettermiddag til helgen begynner kan være opptil 3 kroner høyere pr liter høyere. På veien min fra Sarpsborg til skolen i Fredrikstad varierer prisen med ca 50 øre, til og med på denne billigste tiden, så det er lurt å sjekke ut litt forskjellige steder, for det er som oftest de samme stasjonene som er billigere enn de andre.

Hvis jeg må fylle bensin utenom denne tiden fyller jeg bare for 100 kroner, for for hver dag man kommer nærmere helgen går prisen ned.

Ellers så er det selvfølgelig best å kjøpe seg busskort, sykle ol, så slipper man bekymre seg så mye for sånt. Men er nå ikke overalt det er særlig gunstige busstider å forholde seg til.

Spareskolen del 4 - riv din egen ost.

Her er det mye penger å spare, spesielt for lavkarbere, som kanskje bruker litt mer revet ost enn gjennomsnittsmannen.

Jeg pleier kjøpe og rive First price hvitost.

Synes ikke denne osten er noe god å spise sånn ellers, men smeltet funker den veldig godt. Etter min smak da.

1 kg = 53 kroner

Til sammenligning koster denne "Revet økonomipakke" fra Synnøve Finden rundt 50 kroner for 500 gram.

Det er altså nesten halvparten av kronene å spare, på å rive osten selv!

 

Og vet du hva? De fleste typene av "revet ost" er ikke ekte ost engang! Det er det som kalles for analog ost. Les på pakken og du vil bli overrasket over hva disse pakkene inneholder av dritt og fyllstoff som brukes for å gjøre produktet billigere å produsere og for at den ikke skal klebre seg sammen.

Heter de ikke noe med "ost" så er de ikke ost..

Spareskolen del 3 - kutt ut brusen.

Har du noen gang tenkt over hvor mye penger du egentlig bruker på brus?

Si du drikker 2 x 0.5 litere med pepsi max eller annen brus om dagen, noe jeg ser ikke er veldig uvanlig.. ca 24 kroner dagen. 720 kroner i måneden. 8600 kroner i året! 86.000 i løpet av 10 år. 260.000 hvis du holder bruskjøret gående i 30 år.

Det tilsvarer 10% av et stort, fint, ganske nytt hus, det!


Du kan jo selvfølgelig spare litt på å handle brus i Sverige, kjøpe 1.5 litersflasker, se etter tilbud osv, men det er noe med det at jo mer brus man har i huset, jo mer drikker man. Har du en halvannenlitersflaske så drikker du den.. Som oftest hvertfall. Har du 30 bokser stående, så er sannsynligheten for at du drikker et par av dem, mye større enn om du må i butikken for å kjøpe hver dag.

Vann=nesten gratis. Utgjør hvertfall ikke på langt nær den utgiften som brusen gjør.

Er det noe å lure på?

Spareskolen del 2 - spis egg

 

Egg er naturens egen lille vitaminpille og er super til både frokost, lunch, middag og kvelds. Det er viktig å variere bruken, da man fort kan bli litt lei av eggesmaken. Her har jeg skrevet om egg før.
Jeg har en stor drøm om å en gang i livet få til å bare spise økologiske egg, men nå går det desverre ikke. Det er rett og slett for dyrt med tanke på at vi forbruker ca 70 egg i måneden. Av og til mindre, ofte mer. (Da inkludert matlaging osv)

Vi kjøper brett med 24 egg til 35 kroner i Sverige og innimellom er vi så heldige at vi får med et stort brett med nylagte egg fra gården til kameraten til Thomas. De er selvfølgelig aller best!

Egg er ikke bare billig og bra, men også veldig langvarig mettende, hvertfall i min mage.

Min absolutte eggefavoritt er eggesandwich. Da steker jeg to egg, har skinke og ost i mellom og venter til osten har smeltet før jeg nyyyyyyter. (Jeg er ikke glad i varmt egg)

Kostnad på en eggesandwich blir ca:

2 egg: 2.50
2 skiver skinke: 2
2 skiver ost: 4
smør: 2

= 10.50 kroner

En enkel omelett med philadelphiafyll:

3 egg: 5
En skvett fløte: 3
Philadelphia: 6
Smør: 2
løk: 2

= 18 kroner

Andre favoritter er spinatfrittata, eggemuffins som kan varieres i det uendelige, omelett med diverse fyll som philadelphia, ost, skinke, fetaost, grilla kylling osv. Også er jeg veldig glad i kokt egg på knekkebrød og bare vanlig stekt egg.


Masse supre eggeoppskrifter finner du her:

LCHF
Ikke LCHF

 

Og her finner du et utall med artikler om at egg er friskemeldt, i forhold til den store kolesterolskrekken/myten som har hersket rundt dem i altfor mange år.

Spareskolen del 1 - Lag meny

Det er flere fordeler ved å lage meny. For det første slipper man å finne på hva man skal spise til middag hver dag, noe jeg synes er utrooooolig kjedelig og vanskelig, for det andre trenger man kun å handle èn gang i uka, hvis man er flink til å se hva man trenger til hvert måltid. "Skal bare ha noe middag" blir lett til middag + ditt, + datt også brått sitter man der med en haug unødvendige varer, når man egentlig bare skulle ha middag. Som bonus er det mye enklere å få til et variert kosthold, når man setter opp en oversikt.

Jeg lager helst menyer for 4 uker i slengen, siden vi handler i Sverige en gang i måneden, men det går helt greit med ei uke i slengen også. Kan være vanskelig å se for seg middager 4 uker fremover..

 

En meny kan se slik ut:


Når man har satt opp meny må man skrive en handleliste ut i fra den. Ut i fra denne menyen kan jeg sette opp en handleliste som ser her ser slik ut:3 bokser bokstomater
Tomatpurè
Løk
paprika
smør
egg
Koteletter
Kremfløte
1 brokkoli
1 blomkål
Laksefilet
Poteter
Ost
Skinke
Salat
Agurk
Tacosaus
Tacokrydder (Pose med 3 pakker)
Seterrømme
Kjøttdeig
Kremost
Solsikkefrø
Hvetemel
Gjær
Grilla kylling
Torskefilet
Cherrytomater

Spareskolen.

Nå som vi skal gifte oss og greier må det kraftig pengesparing til, skal vi i det hele tatt få klart å spare opp litt penger, til den store begivenheten.

Vi er IKKE sløsere fra før av og bruker rundt 5000 kroner på matvarer/husholdningsartikler i måneden, men skal prøve å få det ned i 4000. Tror ikke det er en umulig oppgave, men det må litt kraftig innsats til. Jeg har ille mange fine triks og vi er heldigvis ikke sånn all verdens kvalitetsbevisste, så det skal nok gå! Altså. Maten må jo være av grei kvalitet, men det trenger ikke være skinke fra Gilde osv, for at det skal smake godt. Jeg prøver jo å få i familien min et sunt og variert kosthold og pengesparing skal ikke gå ut over dette. I 4000 kronersbudsjettet inngår IKKE Thomas sin stygge godteriuvane, den får han finansiere selv:p

 

Så da sparker jeg igang spareskolen! Håper noen lærer noe nyttig her.

Les mer i arkivet » April 2011 » Mars 2011 » Februar 2011

Anneli og Emma-Sophie

25, Fredrikstad

Kontakt: ilennana@hotmail.com Opptatt av kosthold, glad i mat, har ei nydelig datter og skriver om en blanding av alt mulig som opptar meg i hverdagen.

SponsorerKategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits