forside om oss livet med en Emma ned i vekt/kosthold barns kosthold mat/oppskrifter bryllup

Jeg ELSKER matprogram

Og n om dagen er jo sendeskjemaet STAPPFULT med dem.
Celebert selskap, 4 stjerners middag, Masterchef
Og youtube er jo mekka.. For alt i grunn.

Nigella Lawson. I heart her


Jamie Oliver




Rachael Ray

I heart eggs





Visste du at
  • Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 11 kg egg i ret. Det vil si ca.175 egg pr. person pr. r eller ca. 1/2 egg om dagen? (egg.no)
  • Proteinet i egg er av svrt god kvalitet. Aminosyresammensetningen i eggprotein er svrt lik proteinet i menneskekroppen, og vi sier derfor at det har hy "biologisk verdi". Alts. VELDIG bra for kroppen.
  • Det eneste vitaminet som ikke finnes i egg er vitamin C
  • Selv om eggeplomme inneholder mye kolesterol (1300mg/100g), frer ikke dette til kte kolesterolniver i blodet, dette er vist gjentatte ganger i kliniske studier. Et inntak av egg p opptil 3-4 om dagen pvirker IKKE blodets kolesterolverdier
  • En enkel mte sjekke om egget er ferskt p er legge det i en bolle med vann. Flyter egget er det ikke ferskt.
  • Et gjennomsnitsegg veier 63 gram
  • og inneholder da:
kalorier: 90
karbohydrater: 0.6
proteiner: 7.8
fett: 6.4

Ikke minst s er egg VELDIG billig kost.

Ogs er det jo s mye forskjellig en kan gjre med det!

En favoritt om dagen

Er denne




Et forferdelig sunt og ganske godt mellommltid!

Nringsinnhold pr boks
Kalorier: 185
karbohydrater: 1.3 gram
proteiner: 14.5
fett: 13.6
(av den sunne typen)

Leirgryte





Er rett og slett en fantastisk greie!

" lage mat i leirgryte er en gammel tradisjonell matlagingsteknikk som er brukt over hele verden. Den leirgryten som vi er best kjent med her i Norge er Rmertopf. Det er en uglasert og pors leirgryte, som man kan tilberede alt fra hele steker til grytekjtt. Maten kokes i sin egen vske, dermed kommer rvarens smak til sin fulle rett, samtidig som nringsstoffer bevares i retten.

Slik gjr du:

1. Det er viktig legge leirgryten og lokket i vann minst i 15 minutter fr den tas i bruk.

2. Legg alle ingrediensene og krydder i leirgryten samtidig.

3. Leirgryten br settes i kald ovn og s bringes opp til den korrekte steketemperaturen som er angitt i oppskriften, hvis ikke kan den sprekke

4. La den st til ingrediensene er ferdig stekt. Steketiden vil variere fra oppskrift til oppskrift

5. Er det nskelig med spr overflate p det du steker, kan du ta av lokket de siste 15 minuttene av steketiden."

(hentet fra matprat)

For familier p farten s er det bare til slenge alle ingredienser oppi og la den st i ovnen.
F.eks p morgenen, sette det p svak varme, la alt langsteke ogs kommer man hjem til ferdig middag.
Siden all vsken blir fanget inne i gryten blir kjttet og alt som ligger oppi der veldig mrt.

Leirgryter finner du bl.a p Ikea
Helt sikkert p bruktbutikker rundt omkring
oppskrifter finner du her blandt annet

Marengskake







Kakebunn
3 eggeplommer
1 egg
80 g sukker
2 ss mel
1 ts bakepulver

Marengsbunn
3 eggehviter
180 g brunt sukker

Pynt p marengsbunnen

50 g peantter
50 g kokesjokolade

Sjokoladekrem

75 g smr
100 g kokesjokolade
100 g melis
2 eggeplommer

Fyll
3 dl kremflte



Kakebunnen:

Pisk eggeplommer og egget luftig sammen med sukker. Vend i mel og bakepulver. Ha deigen i en rund kakeform 26 cm med bakepapir. Stek kaken p rist ved 150 gr i 10-15 min. Avkjl bunnen helt i formen. Lsne den med en skarp kniv og ta den ut og fjern bakepapiret.

Marengsbunn:

Pisk eggehvitene stive. Tilsett brunt sukker og pisk videre til du fr en tykk marengsmasse. Ha massen i en rung kakeform p 26 cm med bakepapir. Stek marengsen p rist midt i ovnen ved 150 gr i 60 min. Ta kaken ut av ovnen og dryss hakket kokesjokolde og peantter over den varme marengsen. La bunnen avkjle helt i formen. Lsne den med kniv og fjern bakepapiret.

Sjokoladekrem:

Smelt smret i en liten kjele sammen med kokesjokolade. Rr blandingen jevn og ta kjelen av platen. Rr i melis til den har lst seg opp. Pisk deretter inn eggeplommene med en stlvisp

Montering:
Legg kakebunnen p et fat. Smr over sjokoladekremen i et jevnt lag.Dekk med pisket krem. Legg marengsbunnen p toppen

Tips:
La kaken helst st og trekke i kjleskap i noen timer fr servering.

Prvde oss p ribbe igjen.

Og n ble den helt fantastisk!
Svoren ble s fin og alt var bare godt godt godt.

ribb

Ribba ble helt rv

(m vre den eldgamle drittovnen, uten grill i funk sin skyld)

Men tilbehret var faaantastisk.


Nannahs Flte og sennepsstuede rosenkl


600g frossen rosenkl
2dl flte
1 liten rdlk
1,5 ss grov sknsk sennep
smr eller ribbefett
salt og pepper

Kok rosenklen svidt mr.
La den renne godt av og del den i to
Finhakk lken.
Smelt fettet i en panne og la det boble uten bli brunt.
Hell i flten og kok opp.
Skru ned varmen la den smkoke i 5 min p svak varme til flten tykner litt.
Smak til med sennep (kan droppes hvis du absolutt ikke liker sennep alts)
salt og pepper.
Bland i klen og dryss lken over.

Basic brunsaus
Smelt litt smr i stekepanna
Bland inn en terning med kjttbuljong
Hell p litt flte
La det surre litt
Smak til med salt og pepper

rosenkal

Hamburger trenger vel ikke vre s usunt?

Middagen vr i gr:

hamburger



Hamburger fra First price
Grove "polarbrd" / frrik
En god saftig tomat
Litt lk
Sylteagurk
Salat
Rmmedressing



ferdigburger


mmmm deilig vettu!

Kyllingfilet med blmuggost, kyllingsaus, blomklmos og hveteris

Dette trenger du:

Kyllingen
Kyllingfilt
Blmuggost

Blomklmos
blomkl
fetaost

Saus
smr
chalottlk
kyllingsmreost
flte

hveteris

salt
pepper

dettetrengerdu


Dette gjr du:

1. sett stekeovnen p 200 grader

2. skjr snitt i kyllingfileten og fyll lommen med blmuggost.
Str litt salt over og sett midt i stekeovnen i en ildfast form i 30 minutter.

kyllingen

3. Del opp blomklen og kok i lettsaltet vann til den er god, myk og mr.
hell av vannet og tilsett fetaost og en bitteliten skvett flte.
Mos med en stavmikser.
Smak til med salt og pepper
La den st p svakeste varme, snn at vannet fordamper litt.

blomkalmos



4. Lag hveterisen etter instruksjonene p pakken. Kok i 10-12 minutter (jo kortere koketid, jo lavere Glykemisk index)

5. smelt smr i en kjele.
Tilsett oppskjrt lk og la det surre til lken er myk og blank.
Tilsett kyllingkraften som har samlet seg i den ildfaste forma som kyllingen er blitt stekt i, en skvett flte og et par spiseskjeer kyllingsmreost.
La dette koke noen minutter.

saus

Og da blir det seende snn her ut tilslutt:

endresults

Ganske godt egentlig!
Kjrsten, som liker blmuggost, syntes det var veldig godt.
Jeg kunne godt ha klart meg uten den delen.

Ille go`e pepperkaker

pepperkaker

(bilde fra google.com)


  • 250 g Smr (for guds skyld.. ikke bruk margarin!!)
  • 125 g lys sirup
  • 1 dl Kremflte
  • 250 g melis
  • 400 g hvetemel
  • 2 ts natron
  • 2 ts malt nellik
  • ts ingefr
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 100 g finhakkede mandler
Bland smr, sirup,flte og melis i en kjele. Varm opp til melisen er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjl blandingen noe.

Rr i siktet i krydder, bakepulver og det meste av melet. Rr alt sammen til en jevn deig. La deigen st kaldt til neste dag.

Elt deigen i litt mel p bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker og stek dem gyllenbrune. (175 grader i ca 10 minutter) Avkjl kakene p rist.
Les mer i arkivet Desember 2010 November 2010 Oktober 2010





Anneli og Emma-Sophie

25, Fredrikstad

Kontakt: ilennana@hotmail.com Facebook: Anneli Aurora Fahlstrm Nordli Opptatt av kosthold, glad i mat, har ei nydelig datter og skriver om en blanding av alt mulig som opptar meg i hverdagen.

Sponsorer



Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits