forside om oss livet med en Emma ned i vekt/kosthold barns kosthold mat/oppskrifter bryllup

Jeg ELSKER matprogram

Og nå om dagen er jo sendeskjemaet STAPPFULT med dem.
Celebert selskap, 4 stjerners middag, Masterchef
Og youtube er jo mekka.. For alt i grunn.

Nigella Lawson. I heart her


Jamie Oliver




Rachael Ray

I heart eggs





Visste du at
  • Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 11 kg egg i året. Det vil si ca. 175 egg pr. person pr. år eller ca. 1/2 egg om dagen? (egg.no)
  • Proteinet i egg er av svært god kvalitet. Aminosyresammensetningen i eggprotein er svært lik proteinet i menneskekroppen, og vi sier derfor at det har høy "biologisk verdi". Altså. VELDIG bra for kroppen.
  • Det eneste vitaminet som ikke finnes i egg er vitamin C
  • Selv om eggeplomme inneholder mye kolesterol (1300mg/100g), fører ikke dette til økte kolesterolnivåer i blodet, dette er vist gjentatte ganger i kliniske studier. Et inntak av egg på opptil 3-4 om dagen påvirker IKKE blodets kolesterolverdier 
  • En enkel måte å sjekke om egget er ferskt på er å legge det i en bolle med vann. Flyter egget er det ikke ferskt.
  • Et gjennomsnitsegg veier 63 gram
  • og inneholder da:
kalorier: 90
karbohydrater: 0.6
proteiner: 7.8
fett: 6.4

Ikke minst så er egg VELDIG billig kost.

Også er det jo så mye forskjellig en kan gjøre med det!

En favoritt om dagen

Er denne




Et forferdelig sunt og ganske godt mellommåltid!

Næringsinnhold pr boks
Kalorier: 185
karbohydrater: 1.3 gram
proteiner: 14.5
fett: 13.6
(av den sunne typen)

Leirgryte





Er rett og slett en fantastisk greie!

"Å lage mat i leirgryte er en gammel tradisjonell matlagingsteknikk som er brukt over hele verden. Den leirgryten som vi er best kjent med her i Norge er Römertopf. Det er en uglasert og porøs leirgryte, som man kan tilberede alt fra hele steker til grytekjøtt. Maten kokes i sin egen væske, dermed kommer råvarens smak til sin fulle rett, samtidig som næringsstoffer bevares i retten.

 

Slik gjør du:

 

1. Det er viktig å legge leirgryten og lokket i vann minst i 15 minutter før den tas i bruk.

 

2. Legg alle ingrediensene og krydder i leirgryten samtidig.

 

3. Leirgryten bør settes i kald ovn og så bringes opp til den korrekte steketemperaturen som er angitt i oppskriften, hvis ikke kan den sprekke

 

4. La den stå til ingrediensene er ferdig stekt. Steketiden vil variere fra oppskrift til oppskrift

 

5. Er det ønskelig med sprø overflate på det du steker, kan du ta av lokket de siste 15 minuttene av steketiden."

(hentet fra matprat)

For familier på farten så er det bare til å slenge alle ingredienser oppi og la den stå i ovnen.
F.eks på morgenen, sette det på svak varme, la alt langsteke også kommer man hjem til ferdig middag.
Siden all væsken blir fanget inne i gryten blir kjøttet og alt som ligger oppi der veldig mørt.

Leirgryter finner du bl.a på Ikea
Helt sikkert på bruktbutikker rundt omkring
oppskrifter finner du her blandt annet

Marengskake







Kakebunn
3 eggeplommer
1 egg
80 g sukker
2 ss mel
1 ts bakepulver

Marengsbunn
3 eggehviter
180 g brunt sukker

Pynt på marengsbunnen

50 g peanøtter
50 g kokesjokolade

Sjokoladekrem

75 g smør
100 g kokesjokolade
100 g melis
2 eggeplommer

Fyll
3 dl kremfløte



Kakebunnen:

Pisk eggeplommer og egget luftig sammen med sukker. Vend i mel og bakepulver. Ha deigen i en rund kakeform 26 cm med bakepapir. Stek kaken på rist ved 150 gr i 10-15 min. Avkjøl bunnen helt i formen. Løsne den med en skarp kniv og ta den ut og fjern bakepapiret.

Marengsbunn:

Pisk eggehvitene stive. Tilsett brunt sukker og pisk videre til du får en tykk marengsmasse. Ha massen i en rung kakeform på 26 cm med bakepapir. Stek marengsen på rist midt i ovnen ved 150 gr i 60 min. Ta kaken ut av ovnen og dryss hakket kokesjokolde og peanøtter over den varme marengsen. La bunnen avkjøle helt i formen. Løsne den med kniv og fjern bakepapiret.

Sjokoladekrem:

Smelt smøret i en liten kjele sammen med kokesjokolade. Rør blandingen jevn og ta kjelen av platen. Rør i melis til den har løst seg opp. Pisk deretter inn eggeplommene med en stålvisp

Montering:
Legg kakebunnen på et fat. Smør over sjokoladekremen i et jevnt lag.Dekk med pisket krem. Legg marengsbunnen på toppen

Tips:
La kaken helst stå og trekke i kjøleskap i noen timer før servering.

Prøvde oss på ribbe igjen.

Og nå ble den helt fantastisk!
Svoren ble så fin og alt var bare godt godt godt.

ribb

Ribba ble helt rævæ

(må være den eldgamle drittovnen, uten grill i funk sin skyld)

Men tilbehøret var faaantastisk.


Nannahs Fløte og sennepsstuede rosenkål


600g frossen rosenkål
2dl fløte
1 liten rødløk
1,5 ss grov skånsk sennep
smør eller ribbefett
salt og pepper

Kok rosenkålen såvidt mør.
La den renne godt av og del den i to
Finhakk løken.
Smelt fettet i en panne og la det boble uten å bli brunt.
Hell i fløten og kok opp.
Skru ned varmen å la den småkoke i 5 min på svak varme til fløten tykner litt.
Smak til med sennep (kan droppes hvis du absolutt ikke liker sennep altså)
salt og pepper.
Bland i kålen og dryss løken over.

Basic brunsaus
Smelt litt smør i stekepanna
Bland inn en terning med kjøttbuljong
Hell på litt fløte
La det surre litt
Smak til med salt og pepper

rosenkal

Hamburger trenger vel ikke være så usunt?

Middagen vår i går:

hamburger



Hamburger fra First price
Grove "polarbrød" / frørik
En god saftig tomat
Litt løk
Sylteagurk
Salat
Rømmedressing



ferdigburger


mmmm deilig vettu!

Kyllingfilet med blåmuggost, kyllingsaus, blomkålmos og hveteris

Dette trenger du:

Kyllingen
Kyllingfilèt
Blåmuggost

Blomkålmos
blomkål
fetaost

Saus
smør
chalottløk
kyllingsmøreost
fløte

hveteris

salt
pepper

dettetrengerdu


Dette gjør du:

1. sett stekeovnen på 200 grader

2. skjær snitt i kyllingfileten og fyll lommen med blåmuggost.
Strø litt salt over og sett midt i stekeovnen i en ildfast form i 30 minutter.

kyllingen

3. Del opp blomkålen og kok i lettsaltet vann til den er god, myk og mør.
hell av vannet og tilsett fetaost og en bitteliten skvett fløte.
Mos med en stavmikser.
Smak til med salt og pepper
La den stå på svakeste varme, sånn at vannet fordamper litt.

blomkalmos



4. Lag hveterisen etter instruksjonene på pakken. Kok i 10-12 minutter (jo kortere koketid, jo lavere Glykemisk index)

5. smelt smør i en kjele.
Tilsett oppskjært løk og la det surre til løken er myk og blank.
Tilsett kyllingkraften som har samlet seg i den ildfaste forma som kyllingen er blitt stekt i, en skvett fløte og et par spiseskjeer kyllingsmøreost.
La dette koke noen minutter.

saus

Og da blir det seende sånn her ut tilslutt:

endresults

Ganske godt egentlig!
Kjærsten, som liker blåmuggost, syntes det var veldig godt.
Jeg kunne godt ha klart meg uten den delen.

Ille go`e pepperkaker

pepperkaker

(bilde fra google.com)


  • 250 g Smør (for guds skyld.. ikke bruk margarin!!)
  • 125 g lys sirup
  • 1½ dl Kremfløte
  • 250 g melis
  • 400 g hvetemel
  • 2 ts natron
  • 2 ts malt nellik
  • ½ ts ingefær
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 100 g finhakkede mandler
Bland smør, sirup,fløte og melis i en kjele. Varm opp til melisen er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.

Rør i siktet i krydder, bakepulver og det meste av melet. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt til neste dag.

Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker og stek dem gyllenbrune. (175 grader i ca 10 minutter) Avkjøl kakene på rist.
Les mer i arkivet » Desember 2010 » November 2010 » Oktober 2010





Anneli og Emma-Sophie

25, Fredrikstad

Kontakt: ilennana@hotmail.com Facebook: Anneli Aurora Fahlstrøm Nordli Opptatt av kosthold, glad i mat, har ei nydelig datter og skriver om en blanding av alt mulig som opptar meg i hverdagen.

Sponsorer



Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits